Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Stara hidrocentrala

15. travnja 2020. by slrastoke

Profesor fizike i matematike Mile Cindrić porijeklom iz Kremena kod Slunja koji je ujedno bio i tvorac nekoliko električnih uređaja za školsku obuku i njegov prijatelj projektant i graditelj Ukrajinac Gabrijel Kompanec uz tadašnjeg općinskog načelnika Josipa Neralića najzaslužniji su za izgradnju hidrocentrale. Centrala je bila vlasništvo općine Slunj, a radila je pod nazivom „Općinska električna centrala u Slunju”. Centrala je završena 1928. godine, a prva električna žarulja u Slunju zasvijetlila je na blagdan Presvetog Trojstva iste godine. Centrala se obvezala na neprekidnu dostavu električne energije tijekom noći, a za vrijeme dana samo ako je dan oblačan i kada je danje svijetlo slabije.

Potrošačima je dobavljala trofaznu struju s naponom od 220 volti za rasvjetu te 380 volti za pogon strojeva. Svako domaćinstvo koje je imalo manje od pet žarulja plaćalo je paušalnu pristojbu za potrošnju energije, a svi ostali imali su cjenik po potrošnji. Isporuka energije mogla se obustaviti u slučaju da potrošač bez znanja i odobrenja centrale priključi nove sijalice, promijeni sijalice tako da stavi one veće jakosti, na mrežu priključi bilo kakve aparate ili provede kakve instalacijske radove.

Godine 1932. donesen je Statut hidrocentrale koji razrađuje sve potankosti o potrošnji i naplati električne energije. Električna energija proizvedena u njoj služila je za kućne potrebe, javnu rasvjetu i pogon slunjskog vodovoda. Centrala je uništena u siječnju 1943. godine uslijed ratnih djelovanja. Danas je centrala sjedište ribolovnog društva „Slunjčica” Slunj.