Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Lov i ribolov

30. listopada 2019. by slrastoke

Zemljopisni položaj, jedinstvena lovna područja i raznolika divljač čine Slunj izrazito atraktivnim odredištem za lov. Osim specifičnog načina lova karakterističnog za ovo područje, lovni običaji imaju važnu ulogu u očuvanju lovačke tradicije.

Čvrsta opredijeljenost lovaca za njegovanje te tradicije ogleda se u održavanju lovno-sportskih igara koje se tradicionalno održavaju svake godine počevši od 2000. Neke su od disciplina u kojima se lovci mogu okušati ciljanje puškom risanicom, kuhanje lovačkog gulaša, bacanje kamena s ramena i potezanje užeta.

Lovni ured Slunj obuhvaća LD Sokol, LD Korana, LD Trčka, LD Kuna, LD Medvjed, LD Golub i Braniteljsku zadrugu Slovinje.

Istinski zaljubljenici u ribolov reći će vam da ribolov nije samo hobi već nešto puno više od puke razbibrige. Ribolov je prvenstveno briga o prirodi, vodi i onom najvažnijem, ribama. Uz mnoštvo voda Karlovačka županija je među najprivlačnijim odredištima ribolovnoga turizma u Hrvatskoj. Ribolov je ovdje spoj užitka u ribolovu i prirodnom okruženju.

Za upravljanje rijekama Slunjčicom, Koranom, Mrežnicom i Glinom ovlašteno je Športsko ribolovno društvo „Slunjčica”
(+385 98 659 506).

PRAVILA:
– ribolovac mora posjedovati važeću dozvolu za ribolov (dozvole se mogu kupiti u turističkom uredu od ponedjeljka do petka od 8h do 16h te u trgovini Š’mek (u centru Rastoka) od 09h do 17h)
– nije dopušteno upotrebljavati drugu vrstu ribe kao mamac
– nije dopušteno loviti ribu neodobrenim sredstvima: eksplozivom, podvodnom puškom, mrežom ili opremom koja nije propisana
– u vodama u kojim obitavaju salmonidne vrste riba zabranjeni su prirodni mamci
– ribe ulovljene u rekreacijsko-sportskom ribolovu ne smiju se stavljati u promet.

Radi očuvanja ribljeg fonda na rijeci Slunjčici u dužini od 1,5 kilometara i na rijeci Mrežnici na snazi je režim „ulovi i pusti”.