Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Povijest

27. studenoga 2019. by slrastoke

Najveći broj nastambi sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota i povijesne tradicije, Rastoke kao naselje su uvrštene 1962. godine pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine. Mnoge stare civilizacije kao i suvremene urbane sredine svjedoče da je voda oduvijek privlačila čovjeka da na njenim obalama traži svoju blagodat.

Tisuće godina su se vode rijeka Korane i Slunjčice te njihov biljni i životinjski svijet “odhrvali” prirodnim zakonima i kao rezultat te borbe u vapnenačkoj visoravni urezali za čovjeka neizmjerno prirodno bogatstvo, kanjon rijeke Korane i Slunjčice. Vezano za tu prirodnu pojavu, upravo na tom prostoru, na rastočenom terenu, mjestu gdje se voda rijeke Slunjčice rastače u nekoliko rukavaca ostavljajući između sebe mala uzvišenja u obliku vodotoka i slapova, čovjek je izgradio naselje Rastoke. Tu je našao svoj blagodat i kao takav vječno postao njen sastavni dio i nerazdvojiv spoj prirode i čovjeka.

Rastoke su naselje ambijentalne vrijednosti i autentičnog graditeljskog nasljeđa koji po zapisima datira iz 17. stoljeća, pretpostavlja se i ranije. U Rastokama se oduvijek živjelo. Danonoćno se mljelo žito iz obližnjih sela. S obzirom da je mjesto smješteno na glavnoj cesti – poveznici južne i sjeverne Hrvatske bilo je sjecište raznih nakupca, te trgovaca stokom. Bogato mjesto ratni vihori kao i mnoge druge društvene nevolje su ih uništavali i uvijek vraćale na početak. Iako su ljudi morali odlaziti, priroda je uvijek ostajala i prkosila svojom osebujnošću.

Tijekom Domovinskog rata, Rastoke su potpuno uništene i devastirane. Obnovljene su uz pomoć Ministarstva obnove i razvitka. Danas su se u Rastoke vratila sva domaćinstva i ima ih tridesetak. Želja im je da ponovno pokrenu vodenice i gospodarstveni život. Preduvjet za to stvoren je izgradnjom kanalizacije u Rastokama. Većina domaćinstava je krenula u iznajmljivanje soba za turiste. Bojaznost za opstanak postaje sve veća jer izgradnjom autoputa cesta Karlovac-Slunj-Plitvička jezera postaje neinteresantna turistima. Taj problem se mogao još prije uvidjeti, a danas već u potpunosti spriječiti, i to pružanjem usluga smještaja.

Upravo to je obitelj Holjevac sa imanjem u centru Rastoka navelo da izgradi manji kompleks turističko gospodarstvenih sadržaja, te ih kao takve ponude domaćem i stranom turistu. Osnovano je 1997. obiteljsko poduzeće Slovin Unique – Rastoke d.o.o. kao pravni nosilac svih usluga. Uz pomoć vlastitog znanja, truda i neizmjerne volje te kredita Hrvatske poštanske banke, stari je sjenik pretvoren u ugodan ugostiteljski objekt. Danas poduzeće ima kompletno razrađenu viziju budućeg djelovanja.