Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Povijest Slunja

30. listopada 2019. by slrastoke

Početak 19. stoljeća obilježen je kratkotrajnom francuskom vladavinom tijekom koje se grade ceste, mostovi, magazini i slični vojni objekti. Iz tog doba datiraju stari most na Korani i vojni magazin. U svibnju 1810. Napoleonov maršal Marmont postavio je utvrđene položaje i straže (fr. cordon) prema Turcima. Otad i otud potječe naziv „Kordun” za cijelo područje. Nakon povlačenja Napoleonove vojske slijedi austrijska vladavina, niču civilne ustanove i škole te se obnavlja infrastruktura, prije svega ceste. Najvažniji je novi pravac krajiška cesta iz 1825. godine koja je imala magistralni značaj, a zadržala ga je sve do danas.

Nakon ukidanja Vojne krajine 1873. i uvođenja civilne vlasti Slunj dobiva status grada, počinje njegova urbanizacija, ali i stagnacija broja stanovnika. Konačnu preobrazbu Slunj doživljava u 20. stoljeću kada postaje tranzitno naselje. Glavna gradska ulica nakon gradnje novog mosta preko Korane i nove trase ceste 1958. godine postaje dio magistralne ceste koja spaja sjever i jug Hrvatske.

Razvoj grada i okolice naprasno je prekinut okupacijom. U studenom 1991. srpski su teroristi prognali gotovo sve nesrpsko stanovništvo iz Slunja i preuzeli vlast. Progonstvo Slunjana okončano je 6. kolovoza 1995. godine kad su hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja” oslobodile Slunj i omogućile povratak prognanika. Slijede godine liječenja ratnih rana, obnove i laganog razvoja.

Danas je Slunj u sastavu Karlovačke županije, prostire se na 392,54 četvorna kilometra, a u 67 naselja živi malo više od 5 000 stanovnika. Reljef je kraški, s tri veće rijeke: Slunjčica, Korana i Mrežnica. Slunjsko područje obilježava umjerena kontinentalna klima s blagim ljetima i umjereno hladnim zimama te povoljnim rasporedom oborina. Nadmorska je visina 258 metara.

Slunj je u povijesti nazivan i bilježen na više načina: Slvn, Sluin, Slouin, Slovin, Slovingrad, Zlun, Zun, Sluni, a u nekim okolnim selima do 70-ih godina prošlog stoljeća zvali su ga i Slonj.