Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Mostovi

11. prosinca 2019. by slrastoke

Za vrijeme francuske vladavine, početkom 19. stoljeća, u vrijeme kada su pokrenuti značajni javni radovi na kojima su redovito zapošljavani zatvorenici, izgrađen je most preko Korane u Rastokama koji ima važnu ulogu u kasnijem razvoju magistralnoga puta kroz Slunj.

 

Izgradnjom nove magistralne ceste iz smjera Karlovca prema Jadranu izgrađena su još dva mosta po projektu najvještijega hrvatskoga mostograditelja Krunoslava Tonkovića, jedan preko Slunjčice, a drugi preko Korane. Masovna betonska konstrukcija oblikovana je u elegantnu poveznicu što lebdi iznad kanjona i dinamično laska zatečenoj ljepoti prirode.

 

Sv. Ivan Nepomuk nalazi se na mjestu prvog mosta preko rijeke Slunjčice iz 1825. godine, izgradnjom kojeg je cesta iz Karlovca, preko Slunja i dalje prema jugu poprimila magistralni karakter, privlačeći nove stanovnike, a Rastoke postaju važan mlinarski centar. Prema tada čestom običaju u Srednjoj Europi postolje je Sv. Ivana Nepomuka na most ugrađeno 1886. godine.

 

Moćanov most kao pitoreskni drveni most na betonskim pilonima nalazi se podno Staroga grada Slunja. Jedan je od prvih, vrlo rijetkih i značajnih primjera mostogradnje iz prve trećine 20. stoljeća u Hrvatskoj, a obnovljen je 2015. godine.