Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Baraćeve špilje

9. prosinca 2019. by slrastoke

Na području općine Rakovica nalazi se više od stotinu špiljskih objekata, među kojima neki dugi i više od kilometra, a jedan duži i od deset kilometara. Kroz kanale tih objekata prolaze vodeni tokovi koji dijelom rade i razgranatu vodenu mrežu rakovičkog nadzemlja. Zbog tog bogatstva špiljskih objekata niti ne čude izjave nekih od najvećih svjetskih speleologa da je Rakovica “speleološki El Dorado”. I upravo ti špiljski objekti jedinstvena su destinacija za pustolovnu vrstu turizma.

Gornja Baraćeva Špilja:
– Uređena za turističko razgledavanje
– Zaštićeni lokalitet – u kategoriji Značajnog krajobraza
– Važno arheološko nalazište prapovijesnih predmeta
– Izrazito bogata špiljskim ukrasima (stalaktiti, stalagmiti i stalagnati)
– Dvorane i kanali veliki i prostrani, pogodni za sve kategorije posetitelja

Obilazak je organiziran uz pratnju stručnih vodiča (hrv, eng, njem, tal) koji u trajanju od 45-60 min izlažu o općoj geološkoj građi špilje, njenom nastajanju, specifičnostima i arheološkim nalazima obraćanjem pažnje na vrste ukrasa i detalje.

Posjetite muzej najstarijeg umjetnika – prirode, i pogledajte djelo koje je nastajalo milijunima godina. Upoznajte način na koji je voda strpljivim radom podarila ovaj biser podzemlja. Osjetite trenutak vječnosti dok prolazite kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata).

Otkrijte Zmajevo ždrijelo i Dvoranu izgubljenih duša, koje u sebi kriju dio daleke prošlosti te iskusite ljepotu apsolutne tame. Posebna zanimljivost ove špilje je i u tome što je dr. Mirko Malez daleke 1955. godine iznio pretpostavku da je ona zbog svog položaja i starosti bila i prebivalište pračovjeka. Osim pretpostavke o “novom” nalazištu pračovjeka, u špilji su pronađene kosti špiljskog medvjeda (Ursus spalaeus) te mnogo ljudskih kostiju, keramike i bronca, među kojima i brončana narukvica iz 7. st. prije Krista te kamena sjekira iz 6. st. prije Krista.

Baraćeve špilje nalaze se oko šest kilometara istočno od Rakovice (magistralna cesta Zagreb-Split), nešto više od pola kilometra zapadno od centra sela Nova Kršlja. Ulazi u sve tri špilje na sjevernoj su strani Baraćeve Brine. U samom podnožju Brine između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji sa još dva manja (bez imena) tvori potok Kršlja, koji se dvadesetak metara niže sjedinjuje sa potokom Suvaja. Kršlja teče nekoliko kilometara kroz polje i na njegovom istočnom dijelu, nizom ponorčića, ulazi u Varićakovu špilju, gdje čini glavninu vodene mase u njenim kanalima.

Baraćeve špilje nekada su se zvale još i Radakovićeve. Prezime Barać više ne postoji u ovom kraju – toponim je iz razdoblja prije ili za vrijeme turskih provala. Prema usmenom predanju ovdašnjih ljudi, ime špilja potječe od nekog Baraća koji je kod ovih špilja u junačkom megdanu savladao bijesnog turskog gorostasa te zaslužio tu čast. Znamo da postoje tri špilje. Jedni ih nazivaju Velika i Mala, Gornja i Donja, a treću jednostavno – Treća, koja navodno nema nikakve veze sa prethodne dvije. Po novom otkrivanju ulaza i položaja, a sada i novih kanala, treću su prozvali – Nova Baraćeva špilja

http://www.baraceve-spilje.hr/

Fotografija: Slavko Bionda, Rade Jug, Studio Butina