Dani mlina: Tjedan restorana
Tjednom restorana u sklopu Dana mlina, od 16. rujna do 22. rujna 2024., slavimo baštinu Slunja vezanu uz mlinove i mlinarenje.
U Slunju, imamo dugu povijest mlinarenja. U sačuvanim zapisima, prve mlinice spominju se u 17. stoljeću. Mlinice su se gradile direktno na slapištima visine 3-5 m, kako bi se iskoristila prirodna snaga vode za pokretanje mlinskog kamena. Drobljenjem zrna između dva mlinska kamena dobivalo se brašno. U mlinu su bila minimalno 2-3 mlinska kamena (ili kako mlinari kažu “mlina”) za odvojenu meljavu različitih tipova brašna.
Istražite kuhinju slunjskog kraja, u tjednu od 16. rujna do 22. rujna 2024. godine, posjetite
i kušajte jela spravljena od brašna iz mlina žličara. U galeriji fotografija pogledajte menije za Tjedan Restorana u sklopu Dana mlina.
Ukoliko se sami želite okušati u spravljanju jela pripremljena od brašna iz mlina žličara, možete kupiti domaće brašno u Rastokama u Slunju direktno od mlinara na OPG-u Jarebovi mlinovi ili u trgovini Š´mek .
U nastavku Vam donosimo jedan dobri, stari recept s brašnom:
Domaća štrudla od jabuka
Brašno 0,50 kg
Ulje 0,30 lit
Jabuke 1,20 kg
Jaje 1 kom
Šećer 0,15 kg
Cimet
Mljeveni šećer
Sol
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i ulje. Miješajući, polako ulijevajte vodu u smjesu brašna. Umiješajte brašno žlicom dok se ne formira tijesto koje možete raditi rukama. Nekoliko puta udarite tijesto o radnu površinu. Tijesto oblikujte u glatku kuglu. U manju posudu dodajte 1/2 žličice ulja, rasporedite prstima i okrenite tijesto da ga prekrijete uljem. Pokrijte zdjelu poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.
Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Pobrašnite pult i tijesto svako malo dok valjate. Nastavite rukama razvlačiti tijesto po stolnjaku. Lagano razvucite tijesto na tanko od unutarnje strane prema van. Rastežite ga dok ne počne izgledati prozirno.
Dodajte nadjev po želji, najčešće se nadjev stavlja samo na polovicu tijesta za savijače. Bočne strane tijesta preklopite preko nadjeva kako nadjev ne bi curio tijekom motanja. Koristeći stolnjak ispod zarolate tijesto, počevši od kraja s nadjevom. Tijesto prebacite u lim za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Lim za pečenje stavite u sredinu zagrijane pećnice i pecite – za većinu savijača vrijeme pečenja je otprilike 1/2 sata na 190°C. Kada korica porumeni, štrudla je gotova. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi, narežite na komade i poslužite posuto šećerom u prahu.
Dobar tek!
Za više informacija o Danima mlina, kliknite na link Dani mlina 2024.