Reset Password

Vaši rezultati pretrage
27. lipnja 2023.

Vodič za šetnju destinacijom Slunj Rastoke kroz njenih 5 zona posjete

Puno je toga što se može obići i doživjeti u Slunju, gdje se boje tirkiza i plavog isprepliću u tisuće nijansi. Rastoke u Slunju su igra sunca i lepršavih kapljica bistre vode, naselje puno ambijentalnih kućica, koje arhitekturom pripadaju nekim starim vremenima, ali i dalje su funkcionalne za život te su mamac brojnim posjetiteljima. 

 

Donosimo vodič za šetnju destinacijom Slunj Rastoke kroz njezinih 5 zona posjete, u kojima možete istražiti neistraženo i doznati puno toga o Slunju, udaljenom od Zagreba samo 104.38 km, a od Plitvičkih jezera 32,49 km,i koji predstavlja idealnu vikend destinaciju, zanimljivu i prekrasnu u svojoj prirodnoj razigranosti i raznolikosti.

 

__ (plava) ZONA 1:  ŠUM ŽIVOTA U RASTOKAMAnaselje Rastoke – dužina staze cca. 2,50 km – vrijeme obilaska 1-3 h  

__ (crvena) ZONA 2: KRAJ VJEČITIH VOJNIKA – mosta sv. Ivana (Rastoke), kip Milana Neralića, Trg Zrinskih i Frankopana, obala Slunjčice, Moćanov most, Gradina (Stari grad) – dužina staze cca. 2,5 km – vrijeme obilaska 1-2 h

__ (zelena) ZONA 3: IGRE ZA DULJI ŽIVOT – Napoleonov magazin, šuma Jelvik, Korana – dužina stane cca. 3 km – vrijeme obilaska 1-3 h

__  (siva) ZONA 4: TAMO GDJE SE VRIJEME MJERI DRUGOM JEDINICOM – istraživačka stanica Natura Viva, obala Slunjčice – dužina do 17,5 km – vrijeme obilaska 1-6 h

__ (žuta) ZONA 5: GRAD KOJI VAS MOŽE IZNENADITI- gradski park, centar Slunja, srednja škola, šumarija – dužina 1 km – vrijeme obilaska 30 min

 

PLAVA ZONA Prva zona posjeta je ŠUM ŽIVOTA u Rastokama

Šetnjom kroz ovu zonu obilazite autentične vodene mlinice nastale u 17. stoljeću na slapovima rijeke Slunjčice, predivnog i zaštićenog krajobraza. Dolazite u sam centar takozvane vrtnje života, u Rastoke.  Rastoke su dio Slunja poznat po svojim prekrasnim mlinovima i rijeci Slunjčici, koja se preko niza sedrenih barijera i slapova spaja s rijekom Koranom. Ova jedinstvena slika tradicijskih kuća iznad rijeke i direktno na slapištima oduzima dah i stvara nevjerojatan ambijent za šetnju i fotografiranje. Obići ih možete koristeći se kružnom šetnicom dugom svega 2,5 km. A na ovom linku možete vidjeti gdje se nalazi i što možete vidjeti dok hodate ovim zaštićenim krajobrazom, koji je oformljen zajedničkim naporom prirode i ljudi.

U naselju Rastoke sve su kuće u privatnom vlasništvu. Dio obitelji, koje živi u Rastokama, otvorila su vrata svojih imanja za posjetitelje. Preporučamo  posjet Jarebovim mlinovima, fantastičnoj lokaciji na kojoj možete uživo vidjeti proces nastanka brašna te kupiti isto na licu mjesta. U ponudi imaju kukuruzno, raženo, pirovo bijelo – integralno, proseno žuto, pšenično bijelo, pšenično integralno brašno i proju.

Ne propustite posjetiti i imanje Slovin Unique Rastoke, koje izvana izgleda kao još jedan splet kućica na vodi, dok ne uđete u carstvo fantastičnih otkrića, vilinskih vrtova, totema, muzeja, cvijeća, slapova.. Kroz imanje prolaze, u užurbanom, zaigranom ritmu, slapovi. Na njemu se nalazi mala etno zbirka koja prikazuje život predaka stanovnika ovog kraja. Tu je i vilinski vrt. Pri šetnji prostranim imanjem, naići ćete na žičane, krpene, drvene skulpture divnih vila, kako vas nehajno promatraju, dok im se veliki broj  posjetitelja divi i fotografiraju s njima. Možete pronaći i svoje vilinsko ime na vilinskoj karti postavljenoj usred imanja, koja po mjesecu rođenja određuje vaše ime.

 

CRVENA ZONA Druga Zona posjeta je KRAJ VJEČITIH VOJNIKA

Rijeka Slunjčica u svom vodenom toku sa sobom nosi rastopljene vapnenačke stijene te svojim tokom djeluje na povećanje sedrenog platoa, a na zavoju rijeke nalazi se srednjovjekovni grad Slunj. Možete u ovoj šetnji posjetiti Crkvu u Slunju, zastati na mjestu koje se zove Ljubav na kraju civilizacije, kako ga je nazvao austrijski pisac Heimito von Doderer u romanu „Die Wasserfälle von Slunj” (Slunjski vodopadi) iz 1963.

 

Posjetite spomenik Milanu Neraliću, prvom Hrvatu koji je 1900. godine osvojio brončanu olimpijsku medalju u mačevanju. Na Trgu Zrinskih i Frankopana u Slunju, u neposrednoj blizini rodne kuće prvog hrvatskog olimpijca, kipar Matija Gajić Puškarić utjelovio je lik Milana Neralića i duh olimpizma.  Možete vidjeti i Napoleonov žitni magazin i prošetati do Starog grada Slunja (Slovina), koji se prvi put spominje 1322. godine, kada je mađarsko-hrvatski kralj Karlo Robert, poveljom darovao Friedrichu III Frankopanu župu Drežnik s gradom Slunjem, a iz 1390. datira isprava kojom krčki knez Ivan daje Slunj u zakup knezu Pavlu Zrinskomu. Poslušajte priču o hrabrom Franji Slunjskom.  Za njegova života niti jedna utvrda njegove obitelji nije pala u ruke Osmanlija, koji su 13 puta bezuspješno napadali Slunj. Padom njegova imanja na svega 20 kmetova, odriče se banske časti i upućuje na jedino putovanje koje nije bilo motivirano ratom, a koje je nažalost završilo tragično.

Ova staza se nastavlja na kružnu šetnicu oko Rastoka. Duga je cca. 2,5 km i asfaltirana je.

 

 

ZELENA ZONA Treća zona posjete zove se IGRE ZA DULJI ŽIVOT

Ova zona zove vas na fizičku aktivnost u zabavnoj formi. Prošećite raskošnom šumom Jelvik, gdje se možete razgibati između ogromnih stabala koja nude darežljivu hladovinu te se poigrajte igrom pitalicom skrivenom na pločama koje kriju zanimljive informacije o zoni u kojoj se nalazite. Neka vam cilj bude rijeka Korana, hodati možete vlastitim tempom, lagano ili brzo, i ne zaboravite duboko udahnuti punim plućima te uživati u netaknutoj prirodi. Šuma kojom ćete ovdje proći, obuhvaćena je najvećom koordiniranom mrežom Natura 2000, koju čine prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od interesa za Europsku uniju.

Staza u ovoj zoni je šumski put i nastavlja se na kružnu šetnicu u Rastokama (crvenu zonu) i kružnu šetnicu koja ide pored rodne kuće slunjskog olimpijca i Frankopanske utvrde (plavu zonu). Započinje u borovoj šumi Jelvik, iznad Napoleonovog magazina, i završava u Rastokama. Kod kupališta Kotlac moguće je tijekom ljetnih mjeseci, kada je vodostaj niži, pregaziti rijeku Koranu i prijeći, na ovom dijelu, na drugu stranu rijeke.

 

SIVA ZONA Zona 4 – Tamo gdje se vrijeme mjeri drugom jedinicom

Rijeka Slunjčica stanište je rijetke vrste puzavog celera. Upravo zbog ove vrste, Slunjčica je uvrštena u ekološku mrežu Natura 2000. Javna ustanova Natura Viva organizira edukativnu šetnju rijekom Slunjčicom, uz pratnju vodiča, u trajanju od 1 sat. Prošećite tokom rijeke Slunjčice, za čije su područje karakteristične ugrožene ptice iz roda pastirica te vodenkos. Njih nalazimo uz slapove na sedrenim barijerama, a gnijezde se u starim mlinicama, ruševinama Staroga grada i na stijenama uz Slunjčicu. Dio ZK Slunjčice pokriva šuma, dok je na obalama Slunjčice bogato razvijen sloj grmlja. Ptičje vrste koje naseljavaju sloj grmlja su grmuša, kos, drozd, zviždak i zeba. Rubove šume naseljavaju žutarica, zelendur, čvorak i grlica, dok na poljoprivrednim područjima nalazimo rusog svračka, strnadicu i juričicu. Od rizičnih vrsta zabilježen je sivi sokol. Obratite pažnju na raskošnu floru Slunjčice i na predivan krajobraz ove smaragdne rijeke.

Ako se odlučite pratiti rijeku Slunjučicu do njenog izvora, koji je od Rastoka udaljen svega 6,5 km, budite svjesni da se radi o planinarskoj stazi, ne o uređenoj šetnici. Uz pomoć planinarskih oznaka, ovu planinarsku stazu od izvora Slunjčice možete dalje pratiti kroz šumu Melnica i tako se vratiti natrag u Slunj (s ovom opcijom staza je duga 17,5 km i prolazi kroz gustu šumu). Druga opcija je da se vratite istim putem, niz rijeku Slunjčicu. Staza šume i vode – Slunjčica (Tour by Franjo Rezler)

 

ŽUTA ZONA Zona 5 – Grad koji vas može iznenaditi

Prema priznanju platforme za putovanja Booking.com, a na osnovu njihova istraživanja, Slunj, odnosno Rastoke, proglašene su najgostoljubivijim odredištem u Hrvatskoj i jednim od najgostoljubivijih odredišta u svijetu u 2018. godini.

Srednjovjekovna utvrda Slunj stoljećima je bila važna točka u borbi Hrvatske i Habsburške monarhije s Osmanlijama. Slabljenjem Osmanlijskog Carstva i oslobođenjem hrvatskih područja, krajem 17. st., na području Vojne granice postupno se razvijaju civilne djelatnosti- poljoprivreda, obrt i trgovina. Nakon razvojačenja Vojne krajine, krajem 19. stoljeća, započinje urbanistički razvoj Slunja van stare jezgre smještene na okuci rijeke Slunjčice, nasuprot stare utvrde Slunj. 1871. godine  izgrađen je gradski park s novim upravnim, javnim i sakralnim građevinama, a manje poznata crtica iz gradske povijesti je da je 1876. godine svečano otvorena tadašnja Građanska škola, današnja zgrada Srednje škole Slunj, uz pjesmu “Raduj nam se Slovin grade”, koju je napisao Ivan Trnski, a uglazbio poznati hrvatski skladatelj Ivan pl. Zajc.

Danas ćete u središtu grada naći trgovine, pekarnice, kafiće, ljekarnu, poštu, banku, mjenjačnice, kino, knjižnicu, dječja igrališta i zgrade upravnih tijela Grada te je upravo ova zona najčešće mjesto okupljanja i druženja mještana.

 

Osim šetnje gradom i njegovim čarobnim naseljem Rastoke, u Slunju možete uživati u vožnji quadovima, pecati, plivati, voziti bicikl, degustirati iznimno ukusnu lokalnu kuhinju, ili sjesti u jedan od restorana ili caffe barova, dok vam voda šumi pod nogama.

Nemojte napraviti grešku i pri putovanju na Plitvička jezera ovdje samo kratko svratiti, jer ovo mjesto ima toliko toga za pokazati, da mu je šteta ne pokloniti barem dva dana.

Rastoke i Slunj su posuti vilinskom prašinom i šteta je ne ponijeti u kovčežić uspomena barem mali dio te ljepote. Na kraju dana, uspomene su ono što se najviše računa.

 

 

KAMO SVRATITI NA RUČAK ILI VEČERU?

Nakon ugodne šetnje kroz prirodne ljepote destinacije Slunj Rastoke, dobro je znati da ukusan ručak ili večeru možete pojesti u nekoliko slunjskih restorana.

U nastavku smo Vam pripremili popis restorana s bogatom gastronomskom ponudom osmišljenom za svačiji ukus:

Restoran hotela Mirjana Rastoke svojim gostima nudi širok izbor jela domaće i internacionalne kuhinje, riblje i vegetarijanske specijalitete, jela od divljači, ličku janjetinu i teletinu ispod peke. Vrhunsko gurmansko iskustvo čeka Vas svega nekoliko minuta vožnje od Slunja u smjeru Zagreba.

Također u smjeru Zagreba, uz državnu cestu D1, možete pronaći restoran Pino, koji svojim gostima nudi obilje domaćih specijaliteta i specijaliteta internacionalne kuhinje te jela pripremljena s ražnja.

Ako ste ljubitelji gotovih jela, bistro Beštek, smješten nekoliko minuta vožnje od Rastoka, u smjeru Cetingrada, nudi širok izbor jela za svačije nepce.

Ukoliko preferirate okuse tradicionalne kuhinje, iznad rijeke Slunjčice, pored državne ceste D1, u smjeru Plitvičkih Jezera, nalazi se restoran Feniks. Kuhinja restorana nudi bogatu ponudu jela koja se temelje na korištenju domaćih namirnica iz vlastitog eko uzgoja.

Tradiciju pripreme jela s ražnja i ispod peke njeguje i Restoran Grand koji se nalazi u smjeru Zagreba u naselju Veljun.

Iznad Rastoka, ispod Napoleonovog magazina, očekuje Vas Ambar. Restoran Ambar nudi svojim gostima tradicionalne namirnice slunjskog kraja objedinjene domaćim receptima i modernim tehnikama pripreme. Restoran Ambar idealno je mjesto za uživanje u vrhunskim vinima, izvrsnim jelima i jedinstvenim pogledom na Rastoke, Slunj i okolne rijeke.

U središtu Rastoka, u rustikalnoj atmosferi bistroa Kum, očekuje Vas širok izbor pizza vrhunskih okusa. Pri samom ulasku u Kum očarat će Vas ambijent koji je pomno uređen, s puno pažnje do samih detalja.

U srcu vodeničarskog naselja Rastoke, oko razigranih slapova i zelenila, nalazi se restoran Petro, koji u svojoj ponudi nudi širok asortiman vrsnih jela pripremljenih na tradicionalan način. U restoranu možete probati domaću pastrvu iz rijeke Slunjčice, domaću palentu iz rastočkih mlinova, kao i kolače napravljene po uzoru naših baka.

Ako ste ljubitelji slatkog, u središtu Rastoka potražite slastičarnicu Diva, koja nudi bogatu ponudu raznovrsnih slastica, pića i napitaka. U slastičarnici možete pronaći širok asortiman kolača i torti, ali i domaćih specijalteta poput masnice i proje.

Slasne čevape pripremljene po originalnoj recepturi možete probati u bistrou Centar. Udaljen svega nekoliko koraka od gradskog parka, bistro Centar nudi odličan izbor hrane s roštilja, pizze, lasagne i salate uz bogat asortiman pića i napitaka.

Ako pak preferirate uživati uz fast food, možete potražiti bistro Kvart u Donjem Taborištu ili bistro Deni i pečenjaru Jure u centru Slunja.