Tjedan restorana za Dane mlina
Jesen je u Slunju i Rastokama. Pridružite nam se na Tjednu restorana koji traje od 19. do 25. rujna. Gastro manifestacija uključuje 9 restorana s područja Grada Slunja i odličan je način da kušate neke od domaćih jela inspirirana namirnicama iz mlina.
Tradicija mlinarstva u Slunju ima dugu povijest. Prvi mlinovi spominju se u 17. stoljeću. Mlinovi su se obično gradili na slapovima visine 3-5 m kako bi se iskoristila prirodna snaga vode za pokretanje mlinskog kamena. U mlinu su bila najmanje 2-3 mlinska kamena, za odvojenu meljavu bijelog od crnog brašno.
U Slunju još i danas meljemo brašno u mlinu žličaru i čuvamo tradiciju pripeme palente, domaćeg kruha i proje– domaći kruh bez kvasca koji se priprema sa 6 vrsta žitarica.
Tijekom tjedna restorana u sljedećim restoranima možete kušati niz jela pripremljenih od namirnica iz mlina:
Više o programu događanja vezanim uz Dane mlina saznajte na našoj Facebook stranici Dani mlina.