Reset Password

Vaši rezultati pretrage

Rijeke

13. studenoga 2019. by slrastoke

Rijeka Korana sinonim je za rijeku sa najljepšim izvorom na svijetu. Njezino izvorište završetak je Plitvičkih jezera, najstarijeg i najpoznatijeg Nacionalnog parka u Hrvatskoj i vode koja se strmoglavljuje niz Veliki slap, a koji se spajaju u kotlini nazvanu Sastavci. Iz tog kotla pršteće vode računa se službeni početak rijeke čija ukupna dužina do ušća rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 134,2 kilometara.

Podrijetlo imena jedne od najljepših i najčišćih rijeka nije poznato. Vjeruje se da je riječ „Korana“ izvedenica riječi „Kora“ (biljka), dok neki smatraju da ona označava vodu koja teče iz gore „Gorana“.

Iako je duga svega 6,5 kilometara rijeka Slunjčica biser je hrvatskog krša. Zbog njezine iznimne krajobrazne vrijednosti Slunjčica je 1964. godine zaštićena u kategoriji značajnog krajobraza. Naknadnim vrednovanjem utvrđena je važnost Slunjčice i za očuvanje biološke raznolikosti te je ona uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu i prijedlog EU ekološke mreže NATURA 2000. Slunjčica je jedna od malobrojnih rijeka u kojima je pronađen puzavi celer, biljna vrsta vezana za vodena staništa, koja je navedena i u europskoj Direktivi o staništima. Rijeka Slunjčica izvire u nekadašnjem istoimenom zaseoku Slušnica po kojem je prvotno i bila nazvana, a iseljavanjem i nestankom tog zaseoka te izgradnje vojnog poligona JNA, rijeka mijenja ime u Slunjčica.

 

Rijeka Mrežnica jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija hrvatske unutrašnjosti. Razlog tome je njena gotovo nadnaravna ljepota i iznimna bistrina.

Izvire kod Slunja, a ulijeva se u rijeku Koranu kraj Karlovca. Ukupna dužina rijeke iznosi 64 kilometra, a ukrašavaju je 93 sedrene barijere te deseci slapišta i poslapaka. Neprestana izmjena slapova i izduženih jezera u ambijentu plitkog krša bogatog zelenilom tvori izuzetno atraktivan i dinamičan krajolik. Neki smatraju da upravo ovaj niz povezanih jezera podsjeća na oka mreže i da odatle dolazi naziv – Mrežnica.

 

​Rijeka Glina teče kroz Hrvatsku, a malim dijelom (u dužini od 12.5 km) uz granicu između Hrvatske i BiH. Rijeka Glina pritok je rijeke Kupe koji izvire 5 kilometara istočno od Slunja. Naročito je zanimljiv njezin tok nizvodno od grada Gline do ušća u rijeku Kupu. Pogodna je za odmor, kupanje, ribolov i razne druge aktivnosti. U ljetnim mjesecima ona je relativno plitka i topla, nema većih brzaka ni slapova što ju čini sigurnom za posjetitelje.